De 5 soft skills die het meest worden gevraagd door werkgevers, zijn ook het meest kwetsbaar voor werkstress

We horen het vaak voorbij komen: voor de toekomst is het ontwikkelen van soft skills enorm belangrijk. Het maakt of kraakt carrières en bedrijven, zeker wanneer je moet gaan concurreren met alles kunnende en nooit fouten makende robots. Onder soft skills verstaat de Collins English Dictionairy: “desirable qualities for certain forms of employment that do not depend on acquired knowledge: they include common sense, the ability to deal with people, and a positive flexible attitude.” Het gaat kortom om voor bepaalde werksoorten veelgevraagde kwaliteiten van werknemers die niet afhangen van kennis, zoals gezond verstand, makkelijk communiceren en samenwerken, en een positieve en flexibele instelling.

De vijf meest gewaardeerde soft skills

Volgens in LinkedIn verzamelde en gedeelde data worden met name de volgende 5 soft skills gewaardeerd op de werkvloer: flexibiliteit, samenwerking, creativiteit, overtuigingskracht en de capaciteit om je tijd goed in te delen. De ideale werknemer, niet waar? Maar waar past dit in het plaatje, nu steeds meer werknemers aangeven werkdruk en stress te ervaren? Want wanneer je kijkt naar de biologische reactie van stress, blijkt dat het stresshormoon cortisol een negatief effect heeft op juist díe hersenstructuren die ervoor zorgen dat je je gemakkelijk kunt aanpassen (= flexibiliteit), breed kunt kijken (= creativiteit), andermans behoeften aanvoelt en negatieve gevoelens geremd worden (= samenwerking) en concentratie (= vooruit denken en plannen). Voor de meest gewaardeerde soft skills is kortom de preventie van (werk)stress essentieel!

Soft skills en werknemers

Ben je een werknemer? Kaart het bovenstaande aan op kantoor, zodat jullie met elkaar de negatieve gevolgen van stress tijdig de baas kunnen zijn. Of bel ons eens op om te kijken of wij iets voor je kunnen betekenen door middel van individuele coaching. Investeren in je stressmanagement = investeren in je toekomst.

Werkgevers

Ben je een werkgever? Dan is de samenvatting als volgt: wil je goede medewerkers die meegaan met de eisen van deze tijd? Investeer dan ook in goede stressmanagementskills oftwel: preventie. Dan zorg je er voor dat de flexibiliteit, creativiteit, het samenwerkend vermogen, overtuigingskracht en timemanagement skills optimaal benut kunnen worden. Investeren in stressmanagement op de werkvloer = investeren in de toekomst van jouw bedrijf.

Geef een reactie