Een tijdje geleden was ik bij een lezing van Witte Hoogendijk met als uitsmijter: “Leef als beest”. Een interessante gedachte: zijn we nou daadwerkelijk zo handig bezig met onze continue pogingen tot een betere versie van onszelf worden? Dat een gezond lichaam belangrijk is voor welzijn, staat denk ik buiten kijf. Toch blijken we in onze behoefte om steeds vooruitstrevender te zijn niet te kijken naar het welzijn van ons lichaam, maar het “welzijn” van onze behoefte aan erkenning, nieuwe ervaringen, groei en optimalisatie.

Wat heeft jouw voorkeur?

A)        een gezond lichaam en geest, maar met minder grote sprongen voorwaarts. Een kleiner huisje in een buitenwijk van de stad of een huurwoning, met de kinderen naar de speeltuin in plaats van de Efteling en je telefoon niet iedere 2 jaar wisselen met een nieuw en duur abonnement.

B)        een constant gevoel van spanning en lichamelijke vermoeidheid, maar wel een goede carriere, alle dromen van je kind kunnen laten uitkomen en het bezitten van de nieuwste gadgets.

Uiteraard zijn deze opties enigszins uitvergroot, maar de strekking blijft gelijk: baseer je jouw keuzes op je lichamelijke en geestelijke gezondheid of op de shoulds die jouw opvoeding en de maatschappij je meegeven? Durven we eigenlijk nog wel naar onszelf te luisteren, zeker wanneer we weten dat het ten koste kan gaan van onze maatschappelijke status of onze gevulde portemonnee?

Onze leefstijlverandering

We gaan weer even terug naar het “leef als een beest” van Witte Hoogendijk. Ons lichaam is niet toegerust op de hoeveelheid prikkels die we anno 2019 binnenkrijgen. In een oogwenk zijn ineens anders gaan leven, dankzij de industriële en digitale revolutie. We zitten het grootste deel van de dag, kijken naar onze schermen, eten uit wanhoop suiker om ons nog een beetje energie te geven, toeteren als de auto voor ons het groene stoplicht niet op tijd ziet en krijgen structureel te weinig daglicht. Hoeveel dieren zie jij dit leven leiden? Besef je dat ons stressysteem niet veel anders is dan dieren en dat wij te weinig tijd hebben gehad om ons lichamelijk goed aan te passen aan de nieuwe en overprikkelende maatschappij.

Tips om te leven als een beest

Kijk eens naar je huisdier of naar de zwaan in het slootje waar je dagelijks voorbijloopt. Zij nemen regelmatig de tijd om te slapen, te genieten van de rust, zodat ze in actie kunnen komen wanneer dit nodig is. De volgende tips kunnen je helpen om te leven als een beest (ik laat me graag inspireren door Mitzie, onze poes):

  1. Slaap genoeg en maak gebruik van een routine. Mitzie maakt bv. elke dag hetzelfde rondje over het bed als ze gaat slapen)
  2. Eet gezond en regelmatig. Mitzie leidt me in de ochtend direct naar haar eetbak en staat tijdens het koken naast me te miauwen: het is etenstijd!
  3. Beweeg. Als ik niet de tijd neem om met Mitzie te spelen, dan gooit ze zelf wel speeltjes door het hele huis om er vervolgens als een bezetene achter aan te rennen.
  4. Speel. Maak het leven niet te serieus; voer eens activiteiten uit die je als kind ook graag deed. Springtouwen, verstoppertje of een hut bouwen. Iedere pasen verstopt mijn man paaseieren in het huis en/of de tuin: heerlijk!
  5. Gebruik zowel je hoofd als je lichaam. Doe je veel denkwerk, doe naderhand iets wat lichamelijke inspanning vereist. Fiets bijv. naar je werk of maak een wandeling naar de supermarkt.
  6. Wees niet altijd bezig met de dag van morgen. Mitzie is de koningin van het ‘hier en nu’: ziet ze iets in haar vacht, dan maakt ze het schoon. Ziet ze een speeltje liggen, dan gaat ze daar mee aan de haal. Kom ik thuis, dan komt ze gezellig tegen me aan kruipen. Het is altijd goed.

Welke dingen helpen jou om te leven als een beest? Als je leuke ideeën hebt, inspireer ons dan door jouw tip achter te laten!

Geef een reactie