Ruim een jaar geleden zijn onze levens duidelijk veranderd: er is minder ruimte voor spontaniteit, gezelligheid en plezier buitenshuis. Waarschijnlijk kun je voor jezelf nog veel meer dingen aanvullen op dit lijstje. In mijn praktijk hoor ik steeds vaker dat mensen het lastig vinden om te genieten van de tijd die ze met zichzelf hebben. Termen als ‘vlak’, ‘saai’, ‘meeh’ passeren regelmatig de revue. Gelukkig heb ik (Iris) een man die me af en toe met creatieve ingevingen bestookt; dit keer zelfs een reden voor een blog over #meivoormij. 

Er zijn een aantal maanden in het jaar die al gewijd zijn aan bepaalde thema’s, denk aan Stoptober (stoppen met roken), Movember (laat je snor staan) en januari (goede voornemens). Bij deze lanceren wij de #Meivoormij: een maand lang de tijd om je te richten op iets wat jouw leven een stukje beter/leuker/gezonder maakt. 

Hoe kies je waar je, je op richt?

Daar hanteren we bij The SatisFactory Project het waardengericht denken voor. Waarden geven antwoord op de vraag wat voor jou echt belangrijk is. In onze behandelingen gebruiken we vaak de volgende vragen om te komen tot je waarden: waar zou je je tijd aan besteden als je geen beperkingen of angsten zou hebben? Waar irriteer jij je aan bij anderen en wat zegt dat over wat jij belangrijk vindt? Wat zou je willen dat je meest dierbare vriend/familielid/partner zegt over jou op jouw pensioneringsfeest? Koppel deze antwoorden aan elkaar en zoek naar een gemene deler. Voor mij zijn belangrijke waarden: authenticiteit, nieuwsgierigheid, spontaniteit, speelsheid, ervaren en ervaringen delen. 

Mijn plan voor #meivoormij

Mijn keuze voor #meivoormij richt zich op de waarden nieuwsgierigheid, spontaniteit en ervaringen delen. Ik wil elke dag een filmpje kijken die me meer leert over de wereld, met name de dingen die buiten mijn comfortzone of directe interessegebied vallen. Lees: dit voedt mijn nieuwsgierigheid. Mijn partner gaat de filmpjes kiezen, dus voor mij is het “spontaan kijken wat de pot schaft”. En: ik ga de filmpjes met jullie delen, dus ervaren we dit samen. Leuk! Ik heb er zin in! 

Geïnspireerd?

Hopelijk inspireert dit jou om ook een plan te maken om de maand mei te besteden aan jezelf. Wat maakt jou blij? Wat geeft jou een kleine ‘touch’ van die glans die je al even hebt moeten missen? Waar ga jij je deze maand op focussen? En kunnen we je hier eventueel bij helpen? Laat het ons weten of gebruik #meivoormij om ook anderen te inspireren. 

Heb jij ook zin om je geest deze maand te verrijken op verschillende thema’s? Like The SatisFactory Project op LinkedIn en zie dagelijks in de story welk filmpje we adviseren voor die dag.   

Auteur: Iris Bergwerff-van der Giessen, psycholoog Arbeid & Gezondheid

Geef een reactie