Vandaag is het Free Money Day. Oorspronkelijk in het leven geroepen om alternatieven voor economische groei als basis voor welvaart onder de aandacht te brengen. Vooral het delen van geld staat centraal: mensen worden op deze dag aangemoedigd geld aan onbekenden te geven. Een ontzettend mooie gedachte, die ik echter dichter bij huis wil zoeken. 

Hoe kun jij zorgen dat economische groei wordt gestimuleerd vanuit het oogpunt ‘investeren in je medewerkers’? En: hoe leidt investeren in je medewerkers tot gratis geld? Ik pleit in dit kleine stukje tekst voor een win-win situatie. Zet je schrap.

1. Niet gezonde medewerkers drukken zwaar op de portemonnee

Als je kijkt naar de basis van gezondheid, dan staan er twee systemen centraal: het stress-systeem (SS) en het immuunsysteem (IS). Deze systemen moeten actief zijn, maar niet TE. In situaties die we als onbekend of bedreigend ervaren (gevaar), zijn beide systemen zeer actief. Dit helpt ons om in eerste instantie te kunnen vechten of vluchten voor het betreffende gevaar, bijvoorbeeld dat je kunt terugvechten als iemand je tas probeert te stelen. Hoe? Doordat je SS prioriteert wat er het meest belangrijk is en waar jouw fysieke energiebronnen naar toe moeten. Het IS geeft vervolgens een seintje aan het lijf om eventuele indringers te bevechten, totdat het gevaar geweken is. Functioneel op de korte termijn, funest op de langere termijn. Want wat gebeurt er op de langere termijn bij een actieve SS + IS? In vogelvlucht:

 • Spierverkramping door hoge spierspanning die geen kant op kan (we blijven namelijk vaak op onze kont zitten als we ons gespannen voelen)
 • Hoge bloeddruk 
 • Minder bewust voelen van de behoeften aan eten, slapen, bewegen. Met tot gevolg:
  • Emotie eten of snackbehoefte
  • Weinig tot niet eten
  • Langdurig zitten
  • Te laat opblijven of te vroeg wakker worden
  • Continue binnen blijven zitten
 • Uitputting van je vermogen tot plannen, organiseren, zaken nuanceren en sociaal contact aangaan. We noemen dit een “dismissive brain”.
 • Een zeer actief emotioneel brein wat leidt tot een overmatig emotionele reactie op zakelijke informatie. Dit kan zich o.a. uiten in burnout-, angst- of depressieklachten.
 • Verzuim door fysieke klachten, wegens actieve ontstekingen in het lichaam. Dit kan zich o.a. uiten in maag-darm problematiek, hart- en vaatziekten, metabool syndroom en auto-immuun ziekten.

Ik zal niet verder uitweiden over de onderliggende mechanismen, maar mocht je meer willen weten dan kun je altijd contact opnemen.

2. De financiële gevolgen zijn niet altijd direct zichtbaar

Vaak kijken we naar de verzuimcijfers om te zien hoe niet-gezonde medewerkers op de portemonnee drukken. Er zijn echter veel meer manieren waar verlies zichtbaar wordt, afhankelijk van waar het probleem tot stand komt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat

 • een leidinggevende niet duidelijk of niet authentiek aanstuurt, waardoor productiviteit en efficiëntie in het geding komen.
 • een gesloten bedrijfscultuur leidt tot weinig psychologische veiligheid, waardoor verminderde gezondheid van medewerkers te laat aan het licht komt.
 • Mensen niet op de juiste plek zitten m.b.t. kwaliteiten en valkuilen, waardoor ze minder goede output kunnen realiseren en meer stress ervaren.

Je begrijpt: deze zaken leiden onvermijdelijk tot (onzichtbaar) productieverlies, regelmatige ziektedagen of langdurig verzuim. Bij langdurig verzuim kun je daar nog de stijgende premiekosten bij optellen en de kosten die je hebt voor vervanging (zowel dubbel loon als de uren die worden besteed aan het sollicitatieproces). 

We zijn in gesprek met een partij die dit heel mooi in kaart weet te brengen. Mocht je interesse hebben, dan raden we je aan om ons te volgen op LinkedIn. We brengen je dan op de hoogte van deze samenwerking.

3. Investeren in gezondheid levert dus meer op dan je investeert

De eindconclusie is vrij simpel: interventies inzetten om je medewerkers gezond te houden, levert meer op dan het plakken van pleisters. Wij geloven dat je mensen gezond houdt door gezondheid op de werkvloer zowel bottom-up als top-down te benaderen. Bottom-up door mensen een plek te bieden waar ze laagdrempelig en anoniem kunnen sparren over wat er in hun persoonlijke leefwereld speelt, zodat stapel-stress kan worden voorkomen (SS + IS komen tot rust). Top-down door leidinggevenden te leren hoe ze duidelijkheid kunnen geven aan hun medewerkers, doordat ze weten waar ze voor staan en hier naar handelen. We noemen dit authentiek leiderschap.

Benieuwd naar hoe dat in zijn werk gaat? Kijk eens verder rond op de website of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Daarnaast kun je ook inzetten op leefstijl, om zo het IS tot rust te brengen. Hierbij kun je denken aan:
– Gezonde lunches aanbieden
– Wandelingen met collega’s stimuleren
– Meer groen in je kantoor plaatsen
– De kantoortuin weer terugbrengen naar rustige werkruimtes
– Zit-sta bureau’s aanschaffen.

Daar is je gratis geld. Dus: ook al snap je niet goed waarom mensen het nodig hebben, investeer toch eens extra in dat stukje preventie. Is het niet vanwege dit fantastische betoog, dan wel vanwege de uitnodiging van Free Money Day. 

Geniet van je werkdag!

Iris Bergwerff

Deze blog is geschreven door arbeidspsycholoog Iris Bergwerff-van der Giessen. Iris is een energieke en deskundige therapeut en ondernemer. Nadat ze cum laude afgestudeerde in de richting clinical psychology, heeft ze zich snel ontwikkeld tot een ervaren no-nonsnse psycholoog. Met haar open houding en sprankelende aanwezigheid doet ze waar ze in gelooft: het stimuleren tot nieuwsgierige zelfreflectie.